Suomalaiset Saksassa Keskustelufoorumi  

Go Back   Suomalaiset Saksassa Keskustelufoorumi > Keskustelu > Bitti ja Tunkki

Bitti ja Tunkki Keskustelua biteistä, tekniikasta ja tunkeista. Auto Saksasta?



Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-09-08, 18:02
millennium's Avatar
millennium millennium is offline
Übermeister
 
Join Date: Jan 2005
Location: Dusseldorf, Unterrath
Posts: 1,444
millennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond repute
Send a message via Skype™ to millennium
PC rakentelua (suunnittelua)

On tuo vanha juhta palvellut jo varmaan n. 5-6 vuotta...eli muistit on vielä vanhaa DDR:ää, prosu on vanha Socket-A ja nopein mahdollinen AMD Athloni jonka lautaan saa kiinni, näytönohjain on samoten vanha AGP, sekin nopeimmasta päästä mitä AGP kortteja vielä sai...

Päivitys on siirtynyt kun tiedossa on ollut että yhden osan vaihtaminen johtaa koko koneen lähes uudelleen rakentamiseen.

No nyt pitäs alkaa hahmottelemaan...joten heitetään vähän mitä pitäisi löytyä

Emolevy:
- RAID-5 tuki, tai jopa dual RAID, saisi boottaavan levyn RAID-0 ja muut RAID-5
- miksei DDR3 muistit, kun nyt kerran vaihdetaan ja noita on jo tarjolla
- en ole varma onko väliä onko NVidia vai Intelin piirisarjalla

Tarjolla olisi vaikka ASUS P5N-T (Nvidia) tai ASUS P5E64WAS Professional (Intel)
Jälkimmäinen tarjoaisi myös mahdollisuuden dual RAID systeemiin. Laudalle tulisi hintaa n. 169-189e

Prosusta en osaa sanoa, viimeksi enemmän ollut AMD, ja niiden hinnat tuntuu olevan halvempia...tosin Intelin jokin Core 2 Duo tai Quad...paljonko tuolle Quadille vielä löytyy todellista tukea ohjelmilta? Jos Quad niin varmaan riittäisi Q9300, sekin maksaa jo sen noin 215e.

DDR3 muisti on vähän arvokasta vielä, joten voisi varmaan aloittaa max 4Gb, 2 x 2Gb dual ratena, tuon voisi nostaa myöhemmin 8Gb.

Näytönohjainta en ole oikeastaan vielä miettinyt, viimeksi ollut ATI ohjaimia, jokin HD 3870 tai 4870, jos pysytään piiri uskollisina.

Kovona on jo yksi uudehko Samsung 500gb, joten RAID-5 noita tarvittaisiin 3 kpl lisää, niin siitä saisi sen 1,5Tb RAIDatun levyn kasaan. Bootti levyksi riittäisi 2 x 250Gb RAID-0, kokonais tilaksi tulisi siis 2 Tb. Tosin alkuun pääsisi kyllä vaikka tuolla yhdellä RAID-5 pakalla, mutta valitettavasti RAID-5 kirjoitus nopeudet ovat huonot...mutta enemmänhän sieltä kyllä luetaan.



Rahaahan tuohon palaa, mutta ei tässä nyt vielä kiire ole.

Onkos porukalla mielipiteitä oikeastaa:
- piirisarjoista, NVidia vs. Intel
- prosuista...sellainen teho/hinta suhde kohdallaan, ja tärkeää olisi myös
pieni virran kulutus (-> helpottaisi lämpöongelmien kanssa)
Reply With Quote
  #2  
Old 10-09-08, 19:09
Ahti's Avatar
Ahti Ahti is offline
Administrator
 
Join Date: Aug 2004
Location: Frankfurt am Main
Posts: 3,355
Ahti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond repute
Mielenkiintoinen aihe. Itse pähkäilin samaa kun tuota konetta keväällä rakentelin ja tarkoitus olisikin piakkoin sitä päivitellä (ja vanhemmista osista rakennella Linux kotiserveri).

Prossuista (tehokkaista) 45nm Intelit kuluttavat vähiten virtaa -> käyvät mukavan viileina. Kovasti tekisi mieli tuota Q9550 quadia. Nykyinen Q6600 quadi siirtyisi sitten siihen Linux pönttöön.

Levytilanne onkin tällä hetkellä aika mielenkiintoinen. Itseäni houkuttaisi laittaa 2 kpl sikanopeita WD Velociraptoreja RAID 1+0 mirroroituna käyttikselle ja WD:n Black Seriesin tai Samsugin F1 sarjan levyjä sitten datoja varten. Noita Samsungin 1TB kokoisia F1 levyjä saa jo n. 100e hintaan, eli niistähän rakentelisi mukavankokoisen RAID arrayn kohtuuhinnalla.

Black Series sekä F1:set ovat kai nopeimpia kohtuuhintaisia levyjä mitä rahalla saa, eli noita ehdottomasti niin paljon kun koteloon mahtuun ja p*rse kestää..

Ahti
__________________
Do not believe in miracles -- rely on them.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-09-08, 23:11
jussi jussi is offline
Legend
 
Join Date: Nov 2004
Location: Espoo
Posts: 519
jussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud of
No, hinta-laatuoptimi voisi olla - vaikka se ei taida olla tarkoitus...:

core 2 duo 8500
abit I35 pro
radeon 4850 - vie vähemmän virtaskaa kuin nvidiat
Transcendin DDR2 - n. 2GB (kingstonien kanssa mulla ollut yhteensopivuusongelmia)
Jotenkin olen tykästynyt ibm:n/hitachin levyihin - ovat hiljaisia

tuossa läjässä kiinni vasta n. 450€, sitten vielä kotelo ja käyttis. Mulla oli vähän tämänkaltaisia suunnitelmia, mutta tuli sitten hommattua tää miniläppäri ja pöytäkoneen käyttö on jäänyt pakollisiin.

//jussi
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-08, 12:10
Ahti's Avatar
Ahti Ahti is offline
Administrator
 
Join Date: Aug 2004
Location: Frankfurt am Main
Posts: 3,355
Ahti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond repute
Jussin ehdottama kokoonpano on kyllä hinta-laatusuhteessa erinomainen setti.

Komponenttien valintaan vaikuttaa tietty eniten se, mitä PC:llä on tarkoitus tehdä? Raskas pelikäyttö tai extreme ylikellotusharrastus vaatii hieman eri tason osia, kun normaali weppailu/leffojen katselu jne.

Nyt kun Nehalemit kolkuttelevat jo ovella (ilmeisesti loka-marraskuussa saapuu ensimmäiset kauppoihin), houkuttelisi ajatus hommata sen verran modernimpi emo, että lähitulevaisuuden prosessoripäivityksetkin onnistuvat ilman emolevyn vaihtoa. DDR3 muistin hinnat tippuvat kokoajan kovaa vauhtia ja uusi tri-channel (3 tai 6 muistikampaa) muistiteknologia vaikuttaisi ihan oikeasti antavan aikamoista tehoboostia.

Anyway, nuo nyt on vain omia ajatuksia jos nyt lähtisi konetta rakentamaan.

Ahti
__________________
Do not believe in miracles -- rely on them.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-08, 17:31
millennium's Avatar
millennium millennium is offline
Übermeister
 
Join Date: Jan 2005
Location: Dusseldorf, Unterrath
Posts: 1,444
millennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond repute
Send a message via Skype™ to millennium
Itsellä kone tulee paljolti myös pelikäyttöön, joka asettanee suurimmat vaatimukset.

Core 2 Duo E8500 ja Core 2 Quad Q6600 ero on ainakin pieni...mutta varsinkin peleissä ei QUADista ole vielä liene paljonkaan hyötyä, suurin osa tukee varmaan vain DUOa vielä. Tuo prosu on tällä hetkellä ehkä se mikä pitäisi ensin päättää, koska se määrää sitten laudan pitkälle. Varsinkin jos kallistuisi AMD:hen...mutta tällä hetkellä lienen ehkä enemmän Intelin suuntaan.

Tuo HD4850 olisi kyllä aika paljon halvempi kuin HD 4870, voisi olla hyvä vaihtoehto.

No esim.
Core 2 QUAD Q9300 n. 215e
Asus P5E64 WS Pro n. 190e
4Gb setti DDR3 1600 n. 180-200e
HD 4850 n. 140e
=========================
Yhteensä n. 725-745e

Tuon lisäksi pitäisi varmaan katsastaa poweri että riittääkö siinä teho....ja samoten prosun jäähystä lankeaa vielä lisähintaa hiukan.

Sitten vielä noita levyjä pitäisi ostaa pieni kasa RAIDeja varten.

Summa summarum, n. 1000e päivitys....mutta jos tässä hetken malttaisi, tai sitten lähtisi liikkeelle nyt ainakin vähän vanhemmalla prosulla, samoten jos muistissa tyytyisi ensin vaikka 2 x 1Gb settiin niin silläkin saisi pudotettua....pitää miettiä vähän tätä vielä.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-08, 20:19
jussi jussi is offline
Legend
 
Join Date: Nov 2004
Location: Espoo
Posts: 519
jussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud of
Virrasta puheenollen tää miniläppäri syö 10W. Latausvaiheessa jopa 30W

Vähän eroa nykypelikoneeseen, jotka taitaa vaatia jo 500-800W. Tarvitset muuten tuolla muistimäärällä Vistan tai Linuxin, XP ei osaa hyödyntää yli 2GB. Vai olikos siitäkin 64 bittinen versio olemassa.

Vista vs. XP tasoittaa huippupelikoneen lähes hintaoptimin tasolle. Samoin Vista-lisenssit taitavat olla täysin työasemakohtaisia eli mitään aktivointimahdollisuuksia ei ole --> uusi kone = uusi Vista.

//jussi
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-08, 20:43
Ahti's Avatar
Ahti Ahti is offline
Administrator
 
Join Date: Aug 2004
Location: Frankfurt am Main
Posts: 3,355
Ahti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by jussi View Post
Tarvitset muuten tuolla muistimäärällä Vistan tai Linuxin, XP ei osaa hyödyntää yli 2GB. Vai olikos siitäkin 64 bittinen versio olemassa.

//jussi
No tuo koskee kaikkia 32bit kayttojarjestelmia. Vistastahan on erikseen 64 ja 32 versiot, eli vasta 64bit vistaan kannataa laittaa enemman kuin 4GB muistia.

Perus 32bit XP osaa kylla hyodyntaa sen 4GB. Siita menee eri deviceille osa ja itse XP:lle jaa reilut 3Gb kaytettavaksi. Eli 4GB on ihan jarkeva valinta, mutta sita enemman jos laittaa niin hukkaan menee. Taman johtuu ihan 32 bittisyydesta, joka ei pysty yli osoittamaan yli 4Gb address spacea.

On toki XP 64 olemassa, mutta siihen loytyy todella huonosti device drivereita, eli sita ei kylla juurikaan kotikayttoon suositella. Harva oheislaite toimii silla.

64bit vistaan kannattaa lyoda jo 8GB, jos lompakko kestaa, silla se nopeutuu huomattavasti tuolla muistimaaraalla. 64bit vista toki "syo" enemman muistia kuin 32bit vista johtuen ihan siita, etta muistirekisterit ovat isompia, eli heti buutin jalkeen enemman muistia on kaytossa kuin 32bit vistassa, mutta 8GB muistia pitaisi olla vaativampaankin kotikayttoon ihan riittavasti.

Ahti
__________________
Do not believe in miracles -- rely on them.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-08, 22:51
jussi jussi is offline
Legend
 
Join Date: Nov 2004
Location: Espoo
Posts: 519
jussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud ofjussi has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by Ahti View Post
No tuo koskee kaikkia 32bit kayttojarjestelmia. Vistastahan on erikseen 64 ja 32 versiot, eli vasta 64bit vistaan kannataa laittaa enemman kuin 4GB muistia.

Perus 32bit XP osaa kylla hyodyntaa sen 4GB. Siita menee eri deviceille osa ja itse XP:lle jaa reilut 3Gb kaytettavaksi. Eli 4GB on ihan jarkeva valinta, mutta sita enemman jos laittaa niin hukkaan menee. Taman johtuu ihan 32 bittisyydesta, joka ei pysty yli osoittamaan yli 4Gb address spacea.
Taidan vaihtaa tuon disclaimerin joka alan besserwisseriksi
Reply With Quote
  #9  
Old 11-09-08, 23:50
Ahti's Avatar
Ahti Ahti is offline
Administrator
 
Join Date: Aug 2004
Location: Frankfurt am Main
Posts: 3,355
Ahti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond reputeAhti has a reputation beyond repute
Heh!

No olet oikeassa siina, etta 2GB:sta tulee kaikki oikeasti kayttoon, kun 4GB:sta ei tule kayttojarjestelmalle kuin se reilu 3GB nakyviin. Eli ihan yleinen (harha)luulohan tuo, ettei yli 2GB:ta kannattaisi laittaa 32bit kayttojarjestelmaan.

Summa summarum. Jos tanapaivana rupeaa tehokasta konetta kasaamaan, on 4GB kannattavin valinta. Ehdottomasti viela 2x2GB kammat, niin voi myohemmin kasvattaa muistia 8:aan gigaan lisaamalla vain 2 kampaa lisaa, eika tarvitse heitella roskikseen 1GB kampoja.

Ahti
__________________
Do not believe in miracles -- rely on them.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-09-08, 09:54
millennium's Avatar
millennium millennium is offline
Übermeister
 
Join Date: Jan 2005
Location: Dusseldorf, Unterrath
Posts: 1,444
millennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond reputemillennium has a reputation beyond repute
Send a message via Skype™ to millennium
Juu, ja ainakin toistaiseksi DDR3 hinnoilla tyytyisin varmaan 2 x 2Gb.

Muutenkin olen vielä toistaiseksi tyytyväinen vanhaan Win XP, kuten esille tulikin 64bit versio siitäkin on mutta vielä ongelmallisempi ajurien suhteen kuin Vista, joka alkaa ehkä olla vaihtoehto pikkuhiljaa, kun ajuri tilanne alkaa jo olla kohdillaan ainakin kaikille yleisimmille laitteille.

Tosin Vistaan siirtyminen vie osan lisä tehosta sitten vain käyttiksen pyörittämiseen...mutta toistaiseksi jatkaisin varmaan ainakin vanhalla Xp 32bit:llä hetken vielä.

Nykyinen poweri on 500W, joten varsinkin tehokkaalla näyttiksellä aletaan olemaan rajoilla...

....olisihan tuo Asuksen P5E64 siitä hyvä että jos rahasta ei ole pulaa niin siihen taitaapi saada kiinni 4 kpl PCIe näytönohjaimia ja 8 monitoria maksimissaan Olisi mukavasti desktop tilaa hyötykäytössä.

Pitääpi viikonloppuna vähän lueskella nettiä ja alkaa hahmottelemaan vähän tarkemmin.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT +2. The time now is 15:57.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.